Power Tax Training Main Image Banner

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για ένα εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους – Τέλη Μαρτίου ανοίγει το taxisnet

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για ένα εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους - Τέλη Μαρτίου ανοίγει το taxisnet

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για ένα εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους – Τέλη Μαρτίου ανοίγει το taxisnet

 

O διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος – Οι δηλώσεις για ένα εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα που έχουν σταθερά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα θεωρούνται υποβληθείσες χωρίς οι φορολογούμενοι να κάνουν καμία κίνηση.

Αυτόματα, πατώντας απλά το κουμπί του Ε1 θα μπορούν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2023 ένα εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είχαν το προηγούμενο έτος μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση.

O διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, που παρουσίασε χθες το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ανεξάρτητης Αρχής για το 2024, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος. Έτσι για ένα εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα που έχουν σταθερά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα θεωρούνται οι δηλώσεις υποβληθείσες χωρίς οι φορολογούμενοι να κάνουν καμία κίνηση.

Μάρτιο ανοίγει το taxisnet
H πλατφόρμα του taxisnet σχεδιάζεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου για την υποβολή των δηλώσεων οπότε εκτιμάται ότι με την άμεση προώθηση ενός εκατομμυρίου φορολογικών δηλώσεων, θα περιοριστεί σημαντικά και το πρόβλημα με τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται κάθε χρόνο.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων που είναι προσυμπληρωμένα. Εάν όλα είναι ορθά δεν θα έχουν παρά να υποβάλουν τη δήλωση και αυτομάτως να εκδοθεί ο λογαριασμός της εφορίας.

Εάν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν αλλαγές οι οποίες δεν έχουν περάσει στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τότε θα υπάρχει δυνατότητα για διορθώσεις ή προσθήκες. Ακόμη και εάν οι φορολογούμενοι δεν προχωρήσουν σε καμία ενέργεια, η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας.

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για ένα εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους - Τέλη Μαρτίου ανοίγει το taxisnet

Κλειδωμένες δηλώσεις ΦΠΑ
Επιπλέον, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει προσυμπληρωμένα δεδομένα να υπάρχουν στις δηλώσεις του 2025 στις δηλώσεις Ε2 για εισοδήματα από ακίνητα ή στους κωδικούς που αφορούν συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να είναι προσυμπληρωμένες και κλειδωμένες οι δηλώσεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος

Για τους επαγγελματίες η προσυμπλήρωση γίνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA. Σύντομα όμως οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης και τροποποίησης των προσυμπληρωμένων δεδομένων, αφού τα στοιχεία αυτά θα είναι κλειδωμένα. Αρχικά, το «κλείδωμα» θα ισχύσει για όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ ενώ θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος .

Επιχειρησιακό σχέδιο
Κατά την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ ο Γιώργος Πιτσιλής τόνισε, ότι «θέλουμε να κάνουμε εύκολο το να είσαι συνεπής και δύσκολο να το αποφύγεις».

Αναφέρθηκε στα νέα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου, όπως η διασύνδεση POS- ταμειακών, το ψηφιακό δελτίο αποστολής, το πιλοτικό ψηφιακό πελατολόγιο, υποχρεωτικότητα myData, ψηφιακός έλεγχος πινακίδων και ΕΛΕΓΧΟΣlive 2.0.

Ακόμα αναφέρθηκε:

 • Στις διαλειτουργικότητες λήψης και αξιοποίησης δεδομένων με έργα που ωριμάζουν, όπως η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο, η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο μεταβολών Μετόχων, Κεφαλαίου, Διοικούντων με ΓΕΜΗ & Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, η λήψη στοιχείων από ιδρύματα πληρωμών αλλοδαπής
 • στην προσυμπλήρωση σημαντικών δεδομένων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος
 • στις προτεραιότητες Τελωνείων και Χημείου με εφαρμογή νέου κανονιστικού πλαισίου εποπτείας και ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας καυσίμων, ολοκλήρωση του έργου εισροών – εκροών στα καύσιμα, κεντρικοποίηση ελέγχου τελωνειακών εγγράφων και αναβάθμιση επιχειρησιακής ικανότητας Χημικών Υπηρεσιών

Για την εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων με νέα ψηφιακά εργαλεία προωθούνται:

 • Mobile apps: Εφαρμογή κινητού για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα) και δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό
 • ΚΕΦ & AI chatbot: Ενισχυμένο Τηλεφωνικό Κέντρο ΑΑΔΕ και Chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
 • End-to-end ψηφιακή διακοπή επιχείρησης
 • Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις Μητρώου με QR
 • ΑΦΜ σε ανήλικα (β΄ φάση, ανήλικα από 1 έως 12 έτη)
 • Διασύνδεση με ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων
 • End-to-end ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ επιχείρησης
 • Διαδοχή κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων
 • Εξουσιοδοτήσεις προσβάσεων στις εφαρμογές
 • Μείωση ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα
 • Ψηφιοποίηση λοιπών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου
 • Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων
 • Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων
 • Απλοποιήσεις στη βεβαίωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτόματη υποβολή για ένα εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους - Τέλη Μαρτίου ανοίγει το taxisnet

Πηγή: imerisia.gr

Power Tax Training Σεμινάρια Λογιστικής

Σεμινάρια Λογιστικής απο την Power Tax Training

Δείτε όλα τα σεμινάρια