Σκοπός Συνέντευξης υποψηφίου
Το πρώτο βήμα στην αναζήτηση μίας θέσης εργασίας πραγματοποιήθηκε με την αποστολή του Βιογραφικού Σημειώματος. Σε περίπτωση που ο πιθανός εργοδότης επιλέξει τον συγκεκριμένο αποστολέα ως έναν από τους υποψηφίους κάλυψης της θέσης εργασίας που προσφέρει, τότε ακολουθεί το δεύτερο βήμα, αυτό της προσωπικής συνέντευξης.
Η συνέντευξη αποτελεί διαχρονικά την πιο διαδεδομένη μέθοδο επιλογής προσωπικού μίας εταιρείας. Αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία που έχει ένας υποψήφιος να αποδείξει ότι αξίζει τη θέση καθώς μετέχει σε αυτήν προσωπικά και άμεσα. Έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει τον εαυτό του, να τονίσει τα πλεονεκτήματά του και να ενημερωθεί πλήρως για τη θέση εργασίας που διεκδικεί.
Ο εργοδότης από την πλευρά του έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον υποψήφιο και να ρωτήσει ή να διευκρινίσει θέματα που είτε δεν παρουσιάζονται ή δεν αναλύονται στο βιογραφικό του σημείωμα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να σχηματίσει την δική του άποψη τόσο για τις δυνατότητες/ικανότητες όσο και για την καταλληλότητα του υποψηφίου για τη θέση εργασίας.
Δέκα συμβουλές για τη Συνέντευξη υποψηφίου
Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία και την παρουσία ενός υποψηφίου στην προσωπική συνέντευξη. Ο υποψήφιος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο πιθανός εργοδότης έχει ήδη διακρίνει κάποια καλά στοιχεία μέσω του βιογραφικού σημειώματος. Απλά επιθυμεί μέσω της συνέντευξης να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για την έως τώρα σταδιοδρομία, τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του υποψηφίου.
Επιβάλλεται λοιπόν ο υποψήφιος να είναι σε θέση να αναπτύξει και να τεκμηριώσει πλήρως τα αναγραφόμενα στο βιογραφικού του.
- Προετοιμαστείτε πριν τη συνέντευξη αποκτώντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία και την αγορά δραστηριοποίησης του πιθανού μελλοντικού σας εργοδότη.
- Σκεφτείτε τις απαντήσεις που θα δίνατε σε πιθανές ερωτήσεις που αφορούν τους λόγους που επιθυμείτε να εργαστείτε στη συγκεκριμένη εταιρεία, τους προσωπικούς σας στόχους και τα στοιχεία εκείνα που σας καθιστούν καταλληλότερο από κάποιον άλλο υποψήφιο.
- Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ενδυματολογική σας επιλογή έχοντας στο μυαλό σας το είδος της εταιρείας που πηγαίνετε για συνέντευξη. Τα ρούχα πρέπει να είναι κομψά και καθαρά ενώ χρήσιμο θα ήταν να έχετε μαζί σας κάποια τσάντα ή χαρτοφύλακα.
- Παρευρεθείτε στη συνέντευξη στην ώρα σας, εννοώντας ότι θα πρέπει να είσαστε εκεί πέντε με δέκα λεπτά νωρίτερα.
- Μπείτε στη συνέντευξη χαμογελαστός και κατά τη διάρκειά της παραμείνετε ήρεμος και χαλαρός. Ανταλλάξτε μία ζεστή και σταθερή χειραψία με τον υπεύθυνο συνέντευξης. Αποφύγετε να καθίσετε πριν σας προσφέρουν μία θέση. Καθήμενος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μην κάνετε απότομες κινήσεις χεριών ή ποδιών. Αρνηθείτε να καπνίσετε ακόμη και αν σας το προτείνουν.
- Απευθυνθείτε στον υπεύθυνο συνέντευξης πάντα στον πληθυντικό χρησιμοποιώντας σωστά το επίθετο του. Μιλάτε αργά και μην διστάσετε να κάνετε διευκρινιστικές ερωτήσεις σε κάτι που δεν καταλάβατε.
- Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δείξτε ενδιαφέρον και προσπαθήστε να αναφέρετε τις πληροφορίες που γνωρίζετε για την εταιρεία μέσω των απαντήσεών σας. Συνδέστε τα προσωπικά σας επιτεύγματα με αυτά που ο υποψήφιος εργοδότης ψάχνει από τον μελλοντικό εργαζόμενο στην εταιρεία του.
- Διατηρείτε συνεχώς οπτική επαφή με τον υπεύθυνο συνέντευξης. Ακούστε με προσοχή και αφήστε τον συνομιλητή σας να ολοκληρώσει την ερώτησή του πριν απαντήσετε. Θα βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση αν ξεχάσετε την ερώτηση.
- Συμπεριφερθείτε πάντα επαγγελματικά και αν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συμβεί κάτι απρόσμενο αντιδράστε με χιούμορ. Δείξτε ενθουσιασμό μέσω των απαντήσεων και της γλώσσας του σώματος. Αποκριθείτε στις ερωτήσεις περιφραστικά αλλά προσπαθήστε οι απαντήσεις σας να μην υπερβαίνουν τα 60 δευτερόλεπτα. Σε καμία περίπτωση μην μιλήσετε άκομψα για κάποιον προηγούμενο εργοδότη σας.
- Τελειώνοντας τη συνέντευξη μην παραλείψετε να ευχαριστήσετε τον συνομιλητή σας για τον χρόνο που σας διέθεσε. Χαμογελώντας, ρωτήστε τον για το πότε θα ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα της συνέντευξης.