Σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον συνήθως ισχύει ότι καμία εργασία δεν διαρκεί για πάντα. Ένας εργαζόμενος μάλιστα μπορεί να δοκιμάσει την πικρία της απόλυσης για περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Μία απόλυση μπορεί να οφείλεται τόσο σε δική του υπαιτιότητα όσο και σε παράγοντες που δεν εξαρτώνται από αυτόν.
Στην πρώτη περίπτωση μπορεί ένας εργαζόμενος να υπέπεσε σε κάποιο σοβαρό λάθος ή απλά να μην βρήκε αυτό που πραγματικά ήθελε, με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη απόδοση. Στη δεύτερη περίπτωση περιλαμβάνονται περιστατικά συγχωνεύσεων εταιρειών ή αποφάσεων αναγκαστικής μείωσης του προσωπικού μίας επιχείρησης. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος της απόλυσης υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφθεί και να υπολογίσει ένας απολυμένος.
α. Αντιμετωπίζοντας την απώλεια εργασίας.
Μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος ζωής ενός εργαζομένου πριν την απώλεια εργασίας. Για κάποιους που αποταμίευαν χρήματα, η εύρεση νέας εργασίας δεν αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας καθώς έχουν εξασφαλισμένη διαβίωση για ένα λογικό διάστημα. Για άλλους πάλι που δεν έχουν τέτοια οικονομική δυνατότητα η εύρεση εργασίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος μετά την ανακοίνωση απώλειας εργασίας είναι να πάρει βαθιά ανάσα και να προσπαθήσει να χαλαρώσει. Είναι γεγονός ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις αλλάζει μία απόφαση απόλυσης. Είναι καλό λοιπόν να συγκεντρωθεί στα επόμενα βήματα που θα κάνει και να αντιμετωπίσει το γεγονός όσο πιο θετικά μπορεί.
β. Η απόλυση ήταν αιτιολογημένη;
Πρωτίστως ο εργαζόμενος πρέπει να μάθει τους ακριβείς λόγους της απομάκρυνσής του, καθώς μία απόλυση μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδικαιολόγητη. Στην περίπτωση αυτή πιθανότατα θα χρειασθεί η άποψη κάποιου ειδικού σε θέματα εργασίας. Γενικά, η γνώση των αιτιών θα βοηθήσει τον εργαζόμενο να βελτιώσει τη μελλοντική του εργασιακή συμπεριφορά.
γ. Πήρε ο εργαζόμενος ότι δικαιούται;
Ένας εργαζόμενος που απολύεται πρέπει να γνωρίζει τόσο ότι έχει δικαιώματα, όσο και τον τρόπο να τα διεκδικεί. Οφείλει να γνωρίζει το υπόλοιπο αδείας του, τυχόν απλήρωτες υπερωρίες και οποιαδήποτε άλλη οικονομική εκκρεμότητα υπάρχει. Πριν αποχωρήσει από το χώρο εργασίας πρέπει να τακτοποιήσει αυτές τις εκκρεμότητες καθώς και το θέμα των ενσήμων που δικαιούται.
δ. Ποιά είναι η πρώτη πηγή εξεύρεσης νέας εργασίας;
Κατά το διάστημα εργασίας σε μία επιχείρηση ο εργαζόμενος δημιουργεί γνωριμίες με πελάτες και εξωτερικούς συνεργάτες. Αυτοί αποτελούν την πρώτη “δεξαμενή” πιθανών μελλοντικών εργοδοτών.
ε. Τι γίνεται με το Βιογραφικό Σημείωμα;
Κανονικά κάθε εργαζόμενος πρέπει να ενημερώνει τακτικά το Βιογραφικό του σημείωμα, κάτι που συχνότατα παραμελείται. Έχοντας αποχωρήσει από τον χώρο εργασίας του, ένας υποψήφιος οφείλει να παρουσιάσει την καλύτερη δυνατή εικόνα σε κάποιον πιθανό εργοδότη. Τόσο το Βιογραφικό σημείωμα, όσο και η Συνοδευτική επιστολή πρέπει να εξεταστούν από την αρχή και να προστεθούν τα τελευταία επιτεύγματα. Δεν είναι απαραίτητο να καταγραφεί η απόλυση από την τελευταία εργοδοσία. Το θέμα αυτό μπορεί να αναφερθεί σε μία προσωπική συνέντευξη.
ζ. Αναφέρεται η λέξη “απόλυση” σε μία προσωπική συνέντευξη;
Κατά τη διάρκεια μίας προσωπικής συνέντευξης μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει ένας υποψήφιος είναι “Γιατί δεν εργάζεσθε πλέον στην παλαιά σας εργασία;”. Πολλοί ειδικοί συστήνουν να συζητηθεί το θέμα πριν καν τεθεί η ερώτηση, ώστε να μπορέσει ο υποψήφιος να ελιχθεί και να κλείσει το θέμα ευκολότερα. Η ειλικρίνεια και η τιμιότητα είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. Ο υποψήφιος μπορεί κάλλιστα να αναφερθεί στις γνώσεις που απέκτησε από τα λάθη του και την εμπειρία αντιμετώπισης καταστάσεων που παλιότερα τον δυσκόλευαν. Με τα ψέματα δεν μπορεί να κτιστεί μια νέα καριέρα. Ένας πιθανός μελλοντικός εργοδότης ζητά συνήθως συστατικές επιστολές ή έρχεται σε επαφή με παλαιούς εργοδότες, όπου το θέμα μίας απόλυσης σίγουρα θα συζητηθεί.
η. Η ζωή συνεχίζεται!
Όσο πικραμένος ή απογοητευμένος κι αν αισθάνεται κάποιος λόγω της απόλυσής του, πρέπει πάντα να έχει στο μυαλό του ότι η ζωή προχωρά, γεγονός που θα διευκολύνει και την ανεύρεση μίας νέας εργασίας. Το καλύτερο που έχει να κάνει ένας απολυμένος είναι να επανεκτιμήσει την κατάσταση που οδήγησε στην απώλεια της εργασίας ώστε να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνά το γεγονός ότι η απώλεια μίας θέσης εργασίας να σημαίνει στην αρχή μίας νέας και καλύτερης καριέρας.