Διακοπή εργασιών: Οι αλλαγές που φέρνει νέα πλατφόρμα για επαγγελματίες και επιχειρήσεις
Mε διαδικασίες εξπρές η διακοπή εργασιών επιχειρήσεων
H διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μια χρονοβόρα και συνάμα… ψυχοφθόρα διαδικασία για τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, που έρχονται αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και με «βουνό» από δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομίσουν.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέλει να βάλει τέλος σ’ αυτή τη δυσμενή συνθήκη ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων στην εφορία για όσους φορολογούμενους θέλουν να διακόψουν τις εργασίες των επιχειρήσεών τους. Γι’ αυτόν τον σκοπό ετοιμάζει μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα απλοποιεί τη συνολική διαδικασία και θα την καθιστά πιο γρήγορη για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν ψηφιακά τις δηλώσεις διακοπής εργασιών και αυτόματα το σύστημα θα τους ενημερώνει για δύο μείζονα ζητήματα: πρώτον αν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος και δεύτερον αν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σε περίπτωση που η δήλωση στην πλατφόρμα υποβληθεί εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών, ο έλεγχος θα ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς ταλαιπωρία για την επιχείρηση ή τον επαγγελματία.
Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις διακοπής εργασιών θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν η ημερομηνία διακοπής εργασιών που έχει αναγράψει ο φορολογούμενος είναι η πραγματική, ενώ το σύστημα θα «τρέχει» διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να εντοπίσει:
- Τυχόν συναλλαγές που έγιναν μετά την ημερομηνία που έχει δηλώσει ο επαγγελματίας ως ημερομηνία διακοπής εργασιών.
- Εάν έχουν δημιουργηθεί νέες φορολογικές υποχρεώσεις
- Εάν έχουν μεταβιβαστεί τα περιουσιακά στοιχεία.
Όταν ολοκληρώνεται η διαδικασία το νέο ψηφιακό σύστημα θα δίνει το «οκ» για τη διακοπή εργασιών. Στο ίδιο διάστημα-σε σύντομο χρόνο- που θα διεξάγεται η ψηφιακή διαδικασία, η εφορία θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιλεγμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που υπέβαλλαν αίτηση.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΑΑΔΕ θα έχει έτοιμη τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα έως τον Ιούνιο, όπου και θα παρουσιάσει με λεπτομέρειες το εν λόγω project.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο πεντάμηνο του έτους, 8.669 επιχειρήσεις αποφάσισαν να «κατεβάσουν οριστικά ρολά» με τις 1.067 από αυτές να προχωρούν σε αναστολή δραστηριότητας μέσα στον Μάιο.
Πηγή: sofokleousin.gr